Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!

Звіт Всеукраїнського місячника шкільної бібліотеки ЗЗСО І-ІІІ ст.№1 м.Сокиряни

Date: 29 жовтня 2021 о 05:46
49 views

З 1 по 31 жовтня 2021 року було проведено Всеукраїнський місячник бібліотек під гаслом «Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності». З метою поглиблення пізнавального інтересу учнів до рідного краю, виховання у них зацікавленості та любові до своєї малої Батьківщини, почуття гордості за наших земляків, поваги до його історичного минулого, культурної спадщини, традицій в рамках місячника провідним бібліотекарем заходу Савчук Т.В. проведено наступні заходи:
- Відкриття книжкова виставки «Мій край-моя історія жива»
На виставці представлені видання, що висвітлюють історичний шлях рідного краю та його сьогодення, розкривають етнографічне різнобарв`я нашого регіону, розповідають про славних уродженців цієї землі і сучасників, які творять майбутнє.

Також у шкільній бібліотеції діє тематична полиця «Письменники-наші земляки», яка свідчить про те, як багата Сокирянщинна літературними талантами. Діти ознайомлювалися з книгами письменників рідного краю, цікавилися їхньою літературною спадщиною.

-Виховний захід «Знай і люби свій край»(обговорення книги І.В. Швець «Легенди Чернівецького краю»)
Легенди… Хто не любить їх, хто не заслухається, коли потече давня розповідь з вуст посивілого дідуся чи старенької бабусі…
А зберегли цей безцінний духовний спадок, витворений народом впродовж віків, звичайно, що найперше люди більш старшого віку, щиро закохані у свій край, свій народ, палкі шанувальники легенд і переказів. Серед них-і вчитель-історик І.В.Швець, від якої записано чи не три десятки легенд. Більшість із них увійшли до збірки «Легенди Чернівецької області».

На бібліотечному уроці «Знай і люби свій край» учні 7-Б класу(класний керівник Тугарова С.Д.) залубки читали і обговорювали легенди, зібрані і складенні авторкою. Емоційно та щиро діти висловлювали свою думку про справедливість і чесність, материнську любов і людяність, про свободу і віру, історичні події Буковини та про вчинки її жителів-про все, що розповідають легенди. Не залишили учнів байдужими і ті легенди, які пов`язанні із назвами окремих місцевостей, урочищ, населених пунктів, які мають історичну основу і виховують любов до рідної землі.

-Екскурсія до Сокирянського історичного музею
Історичний музей-місце де зустрічається сьогодення і минуле. Коли проходиш по його залах, то відчуваєш, як дух часів, що пішли, наповнює тебе.
Нещодавно учні 7-А класу(класний керівник Мельник В.В., вчитель Кучерява Г.М., бібліотекар Савчук Т.В.) відвідали Сокирянський історичний музей, який розміщенний у затишному приміщенні колишнього панського маєтку П.М.Лішина. Тихий і спокійний голос екскурсовода Гладкої Н.В. повів нам давню історію Сокирянщини, починаючи від появи перших посиленців на території нашого регіону. Школярі мали унікальну можливість сповна насолодитись експозиційними залами музею, де були представленні археологічні знахідки, ікони, книги, фотографії, побутові речі, посуд, вбрання, господарчий реманент-всі безцінні скарби та цікаві старовинні предмети.
Серед дивовижних речей увага учнів була зосередженна на музейній родзинці-бивні мамонта, який було знайдено на березі Дністра.

Усі були задоволенні екскурсією і відчули свій зв`язок з багатьма поколіннями людей, що жили упродовж століть на нашій рідній землі і створювали її красу.

-Виховний захід «Одвічна доброта квітки»(ознайомлення з книгою Зірки Мензатюк «Зелені чари»)
Квітують луки! Цвіте усе зелло, а кожна квітка ніби промовляє. Про що вони хочуть розповісти? Розгадати їхні таємниці намагалися разом з буковинською письменницею Зіркою Мензатюк, авторкою книги «Зелані чари», учні 5-А класу(класний керівник Швець Л.В.) на бібліотечному уроці «Одвічна доброта квітки». На заході учні знайомились з легендами, повір`ями, народними звичаєми про чарівні й реальні властивості знаних й маловідомих рослин України, про дива України-долину нарцисів, заповідні тисові гаї, про які повідали Зірка Захарівна. А ще учням дуже сподобались релігійні легенди про рослини, а також пов`язанні з різними квітами цікаві бувальщини з життя видатних українців.

-Літературна година «Квітка поетичного слова від Олени Логінової»
На літературній годині «Квітка поетичного слова від Олени Логінової» провідний бібліотекар Савчук Т.В. запросила учнів 3-Б класу(класовод Погорловська Т.М.) помандрувати поетичними рядками талановитої поетеси, нашої землячки. Спочатку Тетяна Володимирівна розповіла дітям про починання Олени Володимирівни, про її шлях до успіху, мрії та здобутки. Розповідь про творчість поетеси чергувалась з хвилинами голосного читання. Діти із захопленням слухали вірші, пронизані милосердям, ніжною мрією і фантазією. А потім і самі декламували вірші з двох дитячих збірок поетеси-«Бабусені гостинці» та «Любим янголятам», які відкрили дітям барвистий світ, наповнений радістю і добром. Деякі твори в ігровій формі учні інсценували, демонструючи свою акторську майстерність. Кожен прочитаний рядок віршу відкривав маленьким читайликам красу, вчив цінувати все те хороше, що є у світі, пробуджував яскраву уяву дитини.

-Бібліотечний урок «Життя за Батьківщину»(презентація книги Боярчук-Брянської «Янголи бокового краю»)
Вже кілька років триває війна на Сході України. Де війна, там і жертви. Прийшло страшне горе і у Чернівецьку область. Правду про неоголошенну війну намагалися з`ясовувати і доносити до людей професійні журналісти. Незалежна чернівецька газета «Час» започаткувала серію статей «Герої не вмирають!». Кожного тижня кореспондентка часопису Боярчук-Брянська Н. готувала до друку матеріл, присвячений буковинцям, котрі не повернулися з війни.
Сьогодні їх немає поруч, та ми мусимо назавжди запам`ятати усіх, кого ворожі обстріли навіки вирвали з обіймів рідних. Тому для учнів 8-А класу(класний керівник Баштан Л.І.) бібліотекар Савчук Т.В. презентувала книгу Боярчук-Брянської Н.«Янголи бокового краю»(Чернівці,2017), в якій зібрані матеріали, що впродовж майже 2 років друвались в газеті «Час». Однак її початком були перші події на Майдані, перші смерті Небесної Сотні, перші постріли на Сході України. Фундаментом для книги стали переживання та біль. Учні ознайомлювались з невеличкими життєписами про полеглих буковинців, які в годинну лихоліття не злякалися, не схибили, а пліч-о-пліч стали на захист рідної землі, аби не віддати її на потало лютому та підступному ворогові. Школярі вшанували пам`ять захиснику нашого Сокирянського району(с.Коболчин) Загребельному С.І. хвилиною мовчання.

-Виховний захід «Рідна земле моя ти козацькою славою щедра»
В історії нашого народу є багато героїчних сторінок, та найцікавіша-це історія запорійського козацтва. Через століття вчувається шелест козацьких знамен, бряскіт козацької зброї, стогін української землі від копит ординців, плач невільників і бій, як блискавка, як межа між життям і смерттю. Саме про це йшла мова на виховному заході «Рідна земле моя ти козацькою славою щедра», на якому учні 6-Б класу(класний керівник Черній Н.І) зацікавленно і з уважністю послухали цікаві факти з історії козацтва. Продовженням заходу стала історична подорож-вікторинна «Нашому роду-нема переводу», яка дала прекрасну нагоду згадати про звитягу предків, які ратними звершеннями здобували і відстоювали українську свободу та незалежність. До уваги присутніх була представленна книжкова виставка «Козацькій славі жити у віках», де можна було переглянути як історичну літературу, так і художні твори, які висвітлювали образ сильних, мужніх і сміливих героїв, захисників рідної землі, православної віри.

-Екскурсія по місту Сокиряни
Осінь. Найбагатша, найщедріша пора, пора спокою та стриманості. Свічками запалахкотіли берези, вбралися в золоті шати красені каштани, а клени скинули своє яскрава-багряне вбрання. В таку пору наше мість Сокиряни виглядаю особливо затишним, колоритним, надзвичайно красивим. Тож учні 7-А класу(класний керівник Мельник В.В., бібліотекар Савчук Т.В.) дружною класною сім`єю з гарним настроєм вирушили у пішу екскурсію рідним містом, адже гідом прогулянки була улюбленна учителька історії Кучерява Галина Миколаївна-людина енциклопедичних знань. Подорож розпочалася на святому місці-Меморіальному комплексі міста Сокиряни. Біля Брацької могили, де сплять вічним сном 60 синів і дочок нашої Вітчизни, схилили голови всі учасники екскурсії.

Далі-відвідали столітній будинок легендарної родини-Ніни Іванівни Щуки, яка в період окупації загарбниками нашого міста, врятувала хлопчика єврейської національності Бориса Бенехіса.

Відтак знайомство з містом проводжувалося місцями нашої історії, зокрема побували біля постарілого, але ще «жвавого» будинку над яким розвішали своє віття столітні липи. Галина Миколаївна повідала про не просте минуле цієї будівлі, де нині розташованна районна бібліотека, адже раніше тут містився Волосний суд, а згодом і Повітове правління.
Йдучи центром міста, учні були враженні від інформації про існування гетто. Наш екскурсовод розповіла, що у місті фашисти створили концтабір, куди зі всієї Буковини зігнали 20 тис. євреїв. Серед них були не тільки дорослі, а й діти. Багатьох із них каральні загони розстріляли.

У ході екскурсії діти ознайомились зі сторінками книги Мішаеля Штівельмана «Марш смерті»(безпосередніх учасників цих подій).
Наш рідний край-наша земля, земля наших предків та нащадків. Багато незвіданих сторінок історії зберігає воно.Коли людина не знає історію краю, в якому вона народилася і де минають її життєві роки, вона не може пізнати і відкрити для себе щось нове. Тож знати історію нашого рідного міста-наш обов`язок.

Comments:
Only authorized users can leave comments.